perjantai 20. tammikuuta 2012

Hukkasen hieronta ja venyttely

Eilen meillä oli taas koulussa vuorossa hieronnan tunnit ja Hukka pääsi mukaan harjoituskappaleeksi.

Tänään oli vuorossa venyttely, josta käytiinkin aamupäivä teoriaa ja iltapäivällä vasta käytäntöön.
Ihan ekaksi piti arvioida Hukan liikkuminen, joka olikin erittäin vaikeaa kun Hukkasella tuntui olevan hieman virtaa. Sitä se teettää kun joutuu koko aamupäivän makaamaan pienessä häkissä luokan perällä.  Mutta sen mitä siitä nyt näin, niin ei se ainakaan ontunut eikä ravatessa pomppinut vaan meni tasaista ravia. Hankalaa on kyllä tutkia koiran liikettä, mutta jospa senkin vielä joku kaunis päivä oppisi. Niin paljon pitää kuitenkin osata katsoa yhtäaikaa, ett tässä vaiheessa se tuntuu todella turhauttavalta.
Seuraavaksi siirryttiin sisälle ja alettiin tutkia koiraa ulkoisesti: rakennetta, mittasuhteita, ryhtiä, tassujen asentoa ym. Yleisesti ottaen Hukka on ihan hyvä rakenteinen koira, vaikka ehkä sillä onkin aavistuksen pitkä runko, mutta onneksi jalatkin ovat pitkät niin se vähän tasottaa. :-) Seuraavaksi tehtiin koiralle tasapaino testi ja Hukkaa se ei paljoa haitannut. Hyvin pysyi poika pystyssä.
Kun koira on silmäilty läpi, aletaan palpoimaan eli käsin tunnustellaan lihaksien symmetrisyyttä, määrää ja kuntoa. Lisäksi tunnustellaan mahdollisia lämpöeroja, turvotuksia sekä lihaskireyksiä. Hukan takajalkojen lihakset ovat symmetriset ja etujalkojenkin lihakset alkavat olla samankokoiset. Hukalla nimittäin oli joku aika sitten vielä kasvukipuja vasemmassa tassussa, joten sen jalan lihakset olivat pienemmät kuin oikean. Mutta nyt kivut ovat ohi eikä Hukka enää onnu vasenta tassuaan niin lihakset ovat päässeet kehittymään ja hyvin on ero tasoittunut. Ei sitä oikeastaan enää huomaakaan. Lisäksi Hukan lantion lihakset ovat aivan jumissa, mikä voi johtua tuosta edellistä eli kun vasen tassu oli tavallaan poissa pelistä niin sitä kompensoitiin sitten muilla lihaksilla. Eikä asiaa paranna se ,että Hukka ravaa todella vähän aina lenkillä. Vapaana ollessa mennään täysiä ja hihnassa taas välillä kiskotaan. Ravi pitää nikamat liikkeessä ja lihakset eivät rasitu samalla tavalla kuin laukassa. Eli Hukan kans pitäsi sitten lähteä hihnahölkkälenkille, jotta sen saisi ravaamaan.
Kun nämä tutkimukset on tehty, voidaan laittaa koira kyljelleen ja alkaa lämmittämään lihaksia ja hieromaan. Lämmitys tehdään sivellen, jonka jälkeen siirryttiin hankaukseen. Koiran olisi voinut käyttää myös lenkillä ennen venyttelyä, pääasia on saada lihakset lämpimiksi ennen kuin alkaa venyttämään. Mutta me siis lämmitimme lihakset käsin hieroen. Hukka oli hieman levoton ja välillä olisi halunnut nousta ylös, mutta onneksi se sitten aina pian rauhottui ja välillä kävi silmätkin kiinni. Hukka on kyllä aika helppo hierottava.
Kun kaikki lihakset on lämmitetty, voidaan siirtyä itse venyttelyyn. Tästä Hukka kyllä nautti, taisi tuntua hyvältä. Paitsi silloin kun aloin venyttää molempia takajalkoja niin silloin Hukka vähän pisti vastaan, mutta se johtuikin siitä jumissa olevasta lantiosta.
Kaikenkaikkiaan käsittely on suht nautinnollista ja olisi varmasti ollut vielä mukavampaa, jos Hukka olisi vain malttanut olla vähän parempi potilas. :-) Mutta mukavaa oli ja paljon tuli taas opittua. Ehkä minusta vielä koirahieroja tuleekin.

2 kommenttia:

  1. Jos haluaa olla laiska ja mukavuudenhaluinen, kuten allekirjoittanut, niin hyvää ravilenkkeilyä on myös pyöräily! Me harrastetaan sitä paljon sulan maan aikaan : D Siinä katson, että koirien askellaji on koko ajan ravi, laukalle ei saa nostaa, ja tarpeeksi rivakassa vauhdissa eivät myöskään peitsaa. Me yleensä käydään joku 10-15 min. kävelemässä ennen pyörälenkkiä, että saavat käytyä tarpeillaan, ja sitten menoksi. Viime syksynä menimme jopa Joensuun keskustan läpi minä, pyörä ja lolliet : D Still alive!

    VastaaPoista
  2. Olen itsekin miettinyt tuota pyöräilyä. Ens kesänä olisi tarkotus lähteä harjoittelemaan Hukan kans. Mutta talvella en kyllä pyörän selkään hyppää. Sillon mennään vaikka sitten hölkällä. Pyöräily tekee itsellekin hyvää. : )

    VastaaPoista