torstai 5. joulukuuta 2013

Pihatokoa

Otettiin Hukkasen kanssa tänään pihatokoa, joka olikin varsin virkistävää pitkästä aikaa. Kun paras lelu eli frisbee on panoksena niin poikahan heittää vaikka voltin jos pyydän. ;-)

Pari lyhyttä seuraamispätkää todella hienoa kontaktia, perusasentokin oli mallikas ja täyskäännös täysillä mukana.

Liikkeestä maahnameno meni hyvin ja nopeastikin Hukan normaaliin verratuna. Pari kertaa otin ja molemmat onnistui. Ekalla palkkasin heti maahanmenosta ja toisella kävin matkan päässä, palaten koiran takana käyden. Hyvin meni sekin.

Liikkeestä seisominen otettiin kerran. Hyvin pysähtyi ja malttoi seisoa oikeassa asennossa, vaikka kävin palatessa koiran takana. Se oli viimeksi vähän hakusessa. Nyt tein lyhkäsen koukkauksen ja sen Hukka kesti ilman, että kääntyi minua päin.

Kokeilin myös luoksetulon pysäytystä. Ajattelin ottaa siihen eri käskyn, eli "tule", "seis" ja "tänne". Se voisi selkiyttää, että tule-käskyn jälkeen tulee stoppi, mutta tänne-käskyllä tullaan suoraan luokse. Toisaalta mietin myös, että alkaako koira ennakoida ja hidastelee tule-käskyllä...? Että olisiko sittenkin hyvä käyttää samaa tänne-käskyä pelkästään, jolloin koira ei tiedä mitä tuleman pitää. Vaikeita päätöksiä. Aika varmaan näyttää kumpi parempi. :-)
Mutta nyt siis otin tule-käskyn käyttöön. Ekalla huusin seis ja heitin lelun saman tien. Toisella kokeilin viivettä ja hyvinhän tuo seis-käsky on Hukalla hallussa, kun stoppasi vaikka en lelua samalla heittänytkään. Kuten ajattelinkin se pysähtyminen ei varmaan tule olemaan ongelma vaan se vauhdin säilyttäminen stopista huolimatta.

Loppuun kokeilin vielä noutoa ihan kapulan kanssa. Hukka kyllä lähti tuo-käskyllä kapulan luo, mutta kääntyi sitten katsomaan että "häh?". Annoin toisen käskyn ja Hukka nappasi kapulan hiukan jäytäen, toi sen minua kohti, jolloin annoin pienen vinkin sivulle tuloon. Hukka toi kapulan sivulle ja odotti jäytämättä, kun otin kapulan. Pisteet tuosta rauhallisesta luovutuksesta! Hieno suoritus näillä treenaamisilla kuitenkin. Tästä jatketaan. :-)

Siihen sitten lopetettiin ja molemmille jäi hyvä mieli. Nyt otettiin juuri sopiva määrä harjoituksia. Tuon kun aina muistaisi ettei lähde liikaa takomaan niin hyvä tulee.Onneksi kevääseen on vielä hyvä tovi aikaa. :-)

Nyt vaikenemme taas ja tehdään mielikuvaharjoituksia kuten ollaan tässä viime aikoina tehty, kun ei käytännönharjoituksiin ole ehtinyt.

Hyvää yötä!
Ja
Hyvää itsenäisyyspäivää!

3 kommenttia:

 1. Tuohon liikkeestä seisomiseen, Oletteko sitä minkä verran reenailleet? Mietin vain, että ehkä ei ihan noin pian kannattaisi jättää sitä apua pois siitä (: Älä reenaa sitä valmista liikettä, vaan reenaa osa-alueita, jotka sitten ennen pitkää yhdistät (ja koira yhdistää omassa päässään) siksi valmiiksi liikkeeksi. Siitä päästäänkin vähän tuohon käskysanaan; itse käyttäisin ja käytänkin samaa sanaa, kuin luoksetulossa. Siinä on juurikin nuo kaksi tekijää; eli juuri se, ettei koira ala ennakoimaan pysähdystä ja hidastelemaan, ja se, että opetat osa-alueen kerrallaan.

  Osaankohan nyt selittää tämän oikein : D Älä siis opeta koiralle liikettä, joka on luoksetulosta pysähtyminen, vaan opeta koira pysähtymään käskystä. Bondin kanssa se on onnistunut parhaiten niin, että koiraa olen leikittänyt ja saanut sen kierroksille, valeheittänyt lelun ja kun koira tulee takaisin päin, niin olenkin antanut "Seis!" -käskyn, ja samaan aikaan uudelleen valeheittänyt, ja ottanut jopa askeleen koiraa päin eli antanut ihan selkeän vartaloavun tai jopa pienen vartalopakotteen. Kuitenkin lelu on lentänyt oikeasti saman tien. Tällä olen vain lähtenyt luomaan mielikuvaa siitä, että "Seis!" tarkoittaa tilanteessa kuin tilanteessa "Pysähdy siihen paikkaan mitä ikinä teetkin ja jää seisomaan". Kerron sen vain koiralle huomattavasti yksinkertaisemmin yhdellä sanalla.

  Kun se honaa, että mikä siinä "Seis" -jutussa on se ajatus, voit alkaa yhdistää sitä siihen luoksetuloon huoletta; sehän tietää, että kun sanot seis, niin pysähtyä pitää! Mutta älä yhtään kursaile palkkaamisen kanssa, ja rakenna tosiaan osa-alueita. Tee joskus muutama peräkkäinen reeni harjoitellen pelkkiä pysähdyksiä, ja sitten otatkin seuraavalla kerralla läpijuoksun ja vielä mielellään niin, että kun koira alkaa olla kohdalla niin palkkaatkin sen jo vauhdista! Vältä kaavamaisuutta kaikessa. Pidä harjoittelu aina ennalta-arvaamattomana, niin koiran virekin paranee, kun se ei koskaan voi olla ihan varma, mitä seuraavaksi tehdään!

  Ja muissakin liikkeissä, älä harjoittele valmista liikettä. Harjoittele osa-alueita. Kun se osaa pienet osa-alueet, niin liikekokonaisuudet eivät ole sille ongelma. Sehän tekee vain peräkkäin oppimiaan temppuja, mutta ihmisten silmissä kyseessä on liikekokonaisuus (:

  VastaaPoista
 2. Ihan vain mielenkiinnosta kokeilin, ett miten koira pysähtyy ilman lelua. Jatkossa aion kyllä palkata edelleen saman tien. Unohdin tämän vain sanoa tuossa kirjoituksessa. Ja olen kyllä lenkilläkin vahvistanut seis-käskyä kesken vapaana juoksentelun ihan koiran yllättäen. Ja kuten sanoinkin niin hyvin Hukka tuntuu sen jo sisäistävän. Välillä vaan pitää tarkistaa, että mitähän se koira nyt oikeasti osaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tarkistaa, se on selvä. Mutta ihan siksikin, kun olet puhunut, että sillä Hukalla on välillä sen tekemisvireen kanssa ongelmia; siihen voi olla yhtenä syynä se, että koiralta vaaditaan liian pian enemmän kuin se oikeasti osaa (vaikka olisi joskus tehnytkin oikein!) tai sitten nimenomaan se, että koira leipiintyy aina samanlaiseen, kaavamaiseen tekemiseen (:

   Poista